051 370 627
Akcija!

Wharfedale Diamond 12.3 White Oak (par)

Floorstand podnostojeći tower Hi Fi zvučnik, trosistem, bass reflex kabinet, bass woofer 5”, srednjetonac 5”, visokotonac 1”, impedansa 8Ω, 120W maks snaga

Original price was: 1.530 KM.Current price is: 1.190 KM.

Facebook
WhatsApp
Email

Opis

Wharfedale Diamond 12.3 – Apsolutni HiFi ODLIKAŠ!

Prefinjeni, zabavni i pristupačni podnostojeći trosistem zvučnici

Diamond 12.3 je izuzetan floorstand zvučnik. Savršeno balansiran ton, izražajan i jasan u srednjem opsegu, a kvalitetno izgrađen kabinet sa ekstra finišom. Napraviti “savršen” floorstand zvučnik nije jednostavno, ali Wharfedale su sa Diamon 12.3 došli do suštine. U ovoj cjenovnoj klasi mane mu je praktično nemoguće naći – nema ih.

Za upoznavanje sa Diamond serijom se moramo vratiti malo u istoriju. Početkom 80-ih, Wharfedale je napravio nacrt za moderne “budžet” hi-fi zvučnike i vrlo brzo se pojavila prva Diamond serija zvučnika. Kroz nekoliko generacija, Wharfedale Diamond je ostao najpoznatije ime među Hi-Fi zvučnicima u svojoj klasi širom svijeta.
Wharfedale Diamond linija je „jedan od najuspješnijih serija zvučnika svih vremena“ (po pisanju magazina What Hi-Fi? iz 2015). Ujedno je i jedan od najizdržljivijih. Već više od 40 godina Wharfedale Diamond zvučnici prelaze iz generacije u generaciju hi fi entuzijasta.

 

Sve riječi hvale zvanično potvrđene nagradama

Najbolji “floorstanding” zvučnik u svojoj kategoriji za 2021 i 2022 po izboru “What hi fi” časopisa i svih relevantnih audiofilskih portala. Prefinjen, bogat zvuk, odlična izrada i prezentacija – zagarantovano uživanje.

Diamond 12.3 glavne osobine

 • trosistem, Hi Fi kućni zvučnik podni samostojeći
 • Bass drajver 5” (130mm)
 • Srednjetonac 5” (130mm)
 • Visokotonac 1”
 • Veća tonska potencija, zvučnik za jača pojačala i veće sobe. Za moćan stereo kućni sistem ili za prednji par surround kućnog kina.
 • Prošireni frekvencijski odziv za moćan bass
 • Snaga 30W do 150W (preporučena snaga za pojačalo)

 

Najnovija Diamond generacija

Lansiranje nove serije Diamond zvučnika globalno je uvijek je veliki i bitan Hi-Fi događaj . Potpuno nova Diamond 12 serija je najbolja Diamond serija do sada, a razvijena je u saradnji sa Karl-Heinz Finkom, jednim od najuspješnijih dizajnera zvučnika na planeti. Klasični Diamond, prihvatljiv cjenovni rang, vanvremenski dizajn koji je “cool” i savremen, ali još uvijek izrazito Wharfedale i zvuk koji donosi novo mjerilo u ovoj klasi i standard kroz izuzetan akustični dizajn i inženjering.

 

Klarity™ material za tonski fokus

Novi Klarity™ material za membrane je napravljen od mješavine polipropilena i liskuna radi čvrstine, omogućavajući membrani da bude visoke otpornosti, jako niske kolorizacije u tonu i brze reakcije. Simulacijom mnogo različitih oblika membrana i dodavanjem rebara za dodatnu čvrstinu, postignuta je ravna krivulja frekventnog odziva, bez uticaja nekog posebno akustički tretiranog okruženja, čime se postigla idealna ravnoteža.

 

Magnet i namotaj koji premašuju svoju klasu

Tu je i precizno napravljen sistem magneta sa aluminijumskim kompenzacionim prstenom kako bi se umanjio efekat varijacija induktivnosti (otpora). Rezultat je odsustvo izobličenja i intermodulacije koju stvara “motorni sistem”.
Zavojnica je namotana na bobin od epoksida/staklenih vlakana velike snage, što je jako rijetko za zvučnike na ovom nivou cijene i pruža veću snagu od aluminijske bobine, a istovremeno je mnogo tvrđa od Kapton zavojnica koju obično nalazimo u ovoj cijenovnoj klasi.

 

“Dijamantski” visoki

Visokotonci su posebna priča. 25 mm dome visokotonac je napravljen od tkanog poliesterskog filma sa premazom za isporuku otvorenih i izuzetno ugodnih visokih frekvencija. Magnetni sistem i prednja ploča su optimizovani za široku disperziju i nekompresovan zvuk. Prednja ploča je ravna i otkriva kupolu što je više moguće; samo vrlo kratak kanal na prednjoj ploči balansira akustičko opterećenje i poboljšava SPL (nivoa zvučnog pritiska).

Skretnica koja ozbiljno radi svoj posao

Skretnica koristi akustičnu LKR 24dB topologiju. Ovo uključuje induktore sa vazdušnim jezgrom koji se češće koriste u vrhunskim zvučnicima i upravo zbog toga su odabrani, jer proizvode najmanju distorziju od svih tipova induktora. Kako je otpor zavojnice veći od standardnog laminiranog čeličnog ili feritnog jezgra induktora, magnetna struktura srednjeg/bas drajvera je modifikovana, što rezultira brzim, čistim basom bez izobličenja.

 

Unapređeno uvezivanje kabineta za najbolje antirezonantne osobine

Unutar kabineta, Intelligent Spot Bracing povezuje suprotne zidove sa specifičnim oblikom drvenih nosača kako bi se postiglo optimalno smanjenje rezonantnosti kabineta. Ove “ proteze” su precizno modelirane kompjuterskom simulacijom kako bi se poboljšao uobičajen način izrade kabineta i dovelo je do nevjerovatnog smanjenja rezonantnosti kabineta.

 

Na kraju priče, ono što je najbitnije je uživanje u muzici, a Wharfedale Diamond je napravljen upravo zbog toga. Sa ovakvom istorijom, sjajnim karakteristikama i “prijateljskom” cijenom Diamond zvučnici će sigurno uvijek pronalaziti put do pravih ljubitelja dobrog zvuka.


 

Specifikacija

 • Trosistemski “floorstand” zvučnik
 • Bass reflex tip kabineta
 • Bass drajver 5” (130mm)
 • Srednjetonac 5” (130mm)
 • Visokotonac 1” (25mm)
 • Osjetljivost (2.83V @ 1m) 89dB
 • Preporučena snaga pojačala: 20-120W
 • SPL 102dB
 • Nominalna impedansa 8Ω
 • Minimalna impedansa 5Ω
 • Frekvencijski odziv (+/-3dB) 45Hz ~ 20kHz
 • Bass ekstenzija (-6dB) 40Hz
 • Frekvencija skretnice 2,2kHz
 • Zapremina kabineta  26,6 lit
 • Dimenzije( V x Š x D ) (925+50) x 180 x (320+28) mm
 • Masa 19,5kg

 

Brand

Wharfedale

Za sve kojima HiFi predstavlja duboku strast, Wharfedale omogućava da u muzici uživaju na propisan način. Legendarni Linton i Denton, a onda proslavljena Diamond serija postavili su Wharfedale na HiFi tron najprodavanijih modela zvučnika zadnjih 50 godina - i redovno pohvaljenih i nagrađenih od svih relevantnih HiFi medija.  
Slični proizvodi